ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Створення нових робочих місць та легалізація зайнятості населення

Дата: 29.03.2013 20:49
Кількість переглядів: 400

Фото без опису

Створення нових робочих місць та легалізація зайнятості населення – на часі.

Завдяки координації дій управління соціального захисту населення Тульчинської райдержадміністрації та Тульчинського районного центру зайнятості, здійсненню постійного моніторингу, діяльності районної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення з початку 2013 року створено 148 нових робочих місць, що складає 17,4 відсотка від річного завдання, передбаченого програмою зайнятості населення на 2012-2014 роки. В тому числі створено юридичними особами 1 нове робоче місце, фізичними особами для найманих працівників – 114, зареєстровано фізичних осіб – підприємців – 33.
Певна частина роботодавців уникає легального використання робочої сили. Здебільшого це спостерігається у фізичних осіб-підприємців, в практику яких міцно увійшло використання тіньової зайнятості та виплата заробітної плати “в конвертах”.
В січні-березні 2013 року спеціалістами управління соціального захисту населення проведено 20 обстеженнь, рейдів та перевірок з питань дотримання державних гарантій в оплаті праці та зайнятості населення, в тому числі 9 спільно: 5 - з спеціалістами управління статистики у Тульчинському районі виявлено розбіжності звітних даних, заборгованості із заробітної плати не виявлено; 3 - в складі районної робочої групи, виявлено неоформлені трудові відносини, в результаті укладено 4 трудових договори та зареєстровано 1 СПД; 1 - з головним державним інспектором праці, де виявлено 2 неоформлених належним чином найманих працівники, в результаті проведеної перевірки 2 найманих працівників легалізовано. Всього в результаті обстежень, співбесід та перевірок легалізовано 10 робочих місць.
З початку року районною робочою групою з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення здійснювались виїзди в 3 населених пунктів району для здійснення обстежень із зазначеного питання. Було обстежено 10 суб’єктів господарської діяльності, виявлено 5 тіньових робочих місць, легалізовано 5 робочих місць.
Законодавчі акти чітко регулюють трудові відносини між фізичними особами (в тому числі і фізичними особами – підприємцями) та найманими працівниками. Відповідно до ст. 24 та ст. 24-1 Кодексу законів про працю (КЗпП) України при укладенні трудового договору з фізичною особою обов’язковим є додержання письмової форми. Фізична особа в разі укладання трудового договору з працівником повинна у тижневий термін з моменту фактичного допущення працівника до роботи зареєструвати укладений у письмовій формі трудовий договір у державній службі зайнятості за місцем свого проживання.
Роботу в надурочний час, у святкові і неробочі дні, в нічний час відповідно до ст.ст. 106, 107, 108 КЗпП України передбачено оплачувати в підвищеному розмірі.
Відповідно до ст. 30 Закону України „Про оплату праці” власник (роботодавець) або уповноважений ним орган зобов’язаний забезпечити достовірний облік виконуваної найманим працівником роботи і бухгалтерський облік витрат на оплату праці, тобто повинні вестись табелі обліку робочого часу та відомості нарахування і виплати заробітної плати.
Громадянам, які працюють за трудовими договорами у фізичних осіб, згідно з вимогами ст.ст.74, 75, 83 КЗпП України надаються щорічні відпустки із збереженням на їх період місця роботи і заробітної плати. Тривалість основної щорічної відпустки – не менше 24 календарних днів за відпрацьований робочий рік. У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей. Працівники, які працюють за трудовим договором у фізичних осіб відповідно вимог ст.ст. 253, 254 КЗпП України підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.
Працівники, які нелегально працюють та отримують неофіційну зарплату позбавляють себе не тільки достойної оплати праці та соціального захисту, але і гідної пенсії в майбутньому, адже пенсія нараховується з офіційної заробітної плати.

Управління соціального захисту населення райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь