ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Свою Україну любіть!

Дата: 29.05.2014 15:02
Кількість переглядів: 323

Фото без опису

Саме під такою назвою 28.05.14 року в Тульчинському краєзнавчому музеї відбулася літературно-музична година за участю учнів 6-го класу дитячого ортопедичного санаторію. Україна - держава із багатовіковою історією, сягає своїм корінням у часи палеоліту про що свідчать, віднайдені археологами стоянки прадавніх людей. Українському народові з самого початку були властиві відвертість світу, відсутність ксенофобії та гуманізм. Самопізнання, свобода, заради якої не шкода розлучитися з благополуччям, обмеження життєвих потреб, надання переваги духовному над матеріальним — ось ті шляхи і рецепти щастя, яких дотримувались і які пропагували провідні українські мислителі, за якими жили наші пращури і що зараз по крихтах збирається, зберігається в музеях, пропагується та доноситься до всіх небайдужих.
Витоки української державності та культури лежать у стародавніх народних традиціях та звичаях, які формувалися протягом століть, тож учні мали можливість долучитися до українського народного мистецтва, відвідавши нещодавно відкриту з фондів музею виставку українського народного костюму, з якою їх познайомила науковий співробітник Луценко Г.В.
Тут представлені старовинні вишиванки, весільне вбрання, хустки, намітка. Є справді унікальні в своєму роді речі, що несуть у собі красу та велич нашої землі, нашого неповторного подільського колориту. Адже вишивка — це не тільки майстерне творіння золотих рук народних умільців, а й скарбниця вірувань, звичаїв, обрядів, духовних прагнень, інтелекту українського народу. Численні орнаментальні зображення тварин, птахів, рослин, дерев, квітів стверджують, що наші предки обожнювали їх, опоетизовували природу не лише у фольклорі, а й у декоративному мистецтві. Історія вишивки дуже давня, сягає своїм корінням ще в II ст. до н. е. Про вишивку на білій сорочці українців є звістки ХІ-ХІІ ст. візантійських письменників. Відомі малюнки на мініатюрах і фресках в Україні тієї ж доби. В ХІ ст. на Русі уже існувала перша вишивальна школа, організована сестрою Володимира Мономаха — Ганкою.
Все це та багато іншого відкрили для себе гості музею. На закінчення зустрічі відбулися літературні читання, прикрашені ошатним віночком українських мелодій, майстерно виконаних співробітником музею Сівак С.С. Юні поети – Погребняк Таня та Попелічев Богдан декламували свої вірші, написані під чуйним керівництвом класного керівника – Подолян Світлани Георгіївни, яка теж презентувала присутнім свою поезію
Фото без опису
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь