ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Свято слов’ян

Дата: 24.05.2013 17:01
Кількість переглядів: 384

Традиційно ми відзначаємо 24 травня День слов’янської писемності і культури. Цей день присвячений пам’яті братів святих Кирила (Костянтина) і Мефодія. Болгарські просвітителі принесли на слов’янську землю писемність, створивши першу слов’янську азбуку – кирилицю. Православна церква оголосила їх святими чудотворцями.
З плином часу слов’янська сім’я народів виросла у три потужні гілки, з яких східна – це українці, білоруси і росіяни, західна – поляки, словаки і чехи, південна – болгари, серби, хорвати, чорногорці, боснійці. Внесок перелічених щойно народів у скарбницю досягнень світової спільноти за багато століть неоціненно великий.
Цьогоріч маємо унікальну паралель зі ще однією непересічною подією, адже 28 липня на державному рівні відзначаємо 1025-річчя хрещення Київської Русі. Історичному ювілею присвячено два нових Укази Президента України Віктора Януковича: від 21 січня № 34 «Питання організації та проведення заходів з відзначення В Україні 1025-річчя хрещення Київської Русі», від 28 лютого № 112 «Про Координаційний штаб з питань безпеки та правопорядку під час підготовки і відзначення в Україні 1025-річчя хрещення Київської Русі».
Справа у тому, що саме Кирило і Мефодій сприяли християнізації чехів і болгар у 863 – 864 роках, а поляки і ми (русичі) охрестилися дещо пізніше: Польща у 966 році з Риму, Київська Русь – у 988 році з Візантії. Отже, християнство принесло на наші землі високу на той час культуру, яку ми маємо дбайливо підтримувати і розвивати на сучасному етапі.

Сектор з питань внутрішньої політики, зв’язків із ЗМІ та громадськістю апарату райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь