ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Тульчинське об’єднане управління пенсійного фонду інформує про автоматичний перерахунок пенсій

Дата: 03.04.2018 11:18
Кількість переглядів: 301

Фото без опису

З 1 квітня 2018 року змінено порядок перерахунку пенсій пенсіонерам, які працюють. Згідно з ч. 4 ст. 42 закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", його здійснюватимуть щорічно з цього дня автоматично.

Тобто, якщо раніше для перерахунку пенсії треба було звернутися до управління Пенсійного фонду з відповідною заявою, тепер у цьому немає потреби. Перерахунок пенсій буде здійснено на найбільш вигідних умовах і тим громадянам, які на 1 березня року, в якому проводиться перерахунок, отримали на нього право.

Відповідно до закону таке право мають ті, хто отримують пенсію два роки і більше і при цьому продовжують працювати офіційно, тобто зі сплатою внесків до Пенсійного фонду, навіть якщо людина працювала не постійно, а з перервами.

Ті, хто отримують пенсію менше двох років і продовжують працювати, також мають право на перерахунок, проте в такому разі він буде здійснюватися автоматично не раніше ніж через 2 роки з дня виходу на пенсію. При цьому обчислення страхового стажу, який дає право на перерахунок пенсії, здійснюється не раніше дня, що йде після дня її призначення чи попереднього перерахунку.

Сам перерахунок здійснюватиметься так:

1. Громадянам, які продовжували працювати два роки і більше після виходу на пенсію або її попереднього перерахунку, пенсії будуть переглядати або з урахуванням набутого страхового стажу та заробітної плати, або з урахуванням набутого страхового стажу та заробітної плати, яка була до виходу на пенсію.

2. Громадянам, які продовжували працювати менше двох років після виходу на пенсію, виплати будуть переглядати з урахуванням набутого стажу і заробітної плати, яка була до виходу на пенсію.

Різні моделі перерахунку пенсії передбачено для того, щоб після нього пенсіонер, який працює, отримав надбавку, а не втратив те, що вже має. Адже часто буває так, що після виходу на пенсію люди знаходять собі роботу менш оплачувану, відповідно, після перерахунку за першим принципом їхні пенсії можуть не тільки не збільшитися, а й зменшитися.

Багатьох зацікавить, а на скільки ж може збільшитися пенсія пенсіонера, який працює, після перерахунку. Однозначної відповіді на це запитання, на жаль, немає, оскільки все дуже індивідуально. Але, для прикладу, можемо розрахувати:

Наприклад, людина відпрацювала 40 років і вийшла на пенсію в 60 років з березня 2016 року, заробивши пенсію 3000 грн., після цього продовжувала працювати ще 2 роки, заробляючи щомісяця по 5000 грн. Коефіцієнт її стажу на момент перерахунку збільшився впродовж двох років з 0,4 (по 1% за кожен відпрацьований рік) до 0,42. При розрахунку пенсій у Пенсійному фонді наразі використовують середню зарплату 3764 грн., тому індивідуальний коефіцієнт (ІК), що залежить від сплачених страхових внесків та рівня зарплати, впродовж двох років дорівнює 5000:3764=1,328. Помноживши його на середню зарплату і додатковий стаж (0,02), отримуємо надбавку до пенсії у 100 грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь