ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Творча скарбничка педагогічного досвіду

Дата: 30.03.2016 17:03
Кількість переглядів: 354

Фото без опису

29 березня 2016 року у стінах гостинної Зарічненської загальноосвітньої школи І-ІІ ст. розпочав роботу районний семінар учителів української мови та літератури загальноосвітніх шкіл Тульчинського району. Тема семінару надзвичайно актуальна у наш час: «Літературне краєзнавство як засіб формування національної ідентичності. Використання особистісно зорієнтованих технологій на уроках літературного краєзнавства» .
Учасників заходу по-материнськи дбайливо зустріла директор школи Мельник Ніна Яківна. Усіх вразив прекрасний дизайн території школи. Відкритий урок літератури рідного краю на тему: «Марія Ясакова. Збірка «Камертон душі» підготувала та майстерно представила учитель української мови та літератури, учасник обласної творчої лабораторії Грималюк Тамара Віталіївна. Учителі з задоволенням спостерігали за тим, як живе поетичне слово формує в юних серцях почуття прекрасного. Власним прикладом майстерного володіння словом учитель пробуджує пізнавальні інтереси дітей, формує їхні естетичні смаки, навчає робити глибокий ідейно-художній аналіз тексту. Присутніх вразила відеопрезентація пісні на слова М. Ясакової «Іди, сину, лети, соколе!», співзвучної з сучасними хвилюючими подіями на сході України. На уроці учитель використовувала світлини, міні-підручники з віршами та завданнями до них. Підсумовуючи урок, Тамара Віталіївна запропонувала учням на пелюстках соняшника написати відчуті серцем слова-асоціації до поняття «родина».
Другий етап семінару відбувався на базі Тульчинської загальноосвітньої школи №1. Зі вступним словом до присутніх звернулася методист відділу освіти Тульчинської РДА Соловей Наталія Зокіївна. Світлана Віталіївна Кошелап, старший інспектор відділу освіти, подарувала присутнім перлини власної поезії.
Далі перед учасниками виступали вчителі районної творчої групи «Літературне краєзнавство як засіб патріотичного виховання через технології особистісно зорієнтованого навчання».
Шимкова Н.А., учитель української мови та літератури Тульчинської ЗШ І –ІІІ ст. №1, розкрила суть питання «Формування національно-патріотичного виховання на уроках української літератури через вивчення літератури рідного краю», провела фрагмент уроку з учасниками заходу на тему: «Спасибі за любов (за творчістю Н. Погребняк)». На завершення Наталія Анатоліївна подарувала кожному «букет настрою».
Войткова В.П., учитель української мови та літератури Тульчинської ЗШ І –ІІІ ст. №2, представила фрагмент уроку «Вивчення літературної спадщини Євгена Гуцала на основі розвитку творчих здібностей учнів», використавши фрагмент із фільму «Солом’яні дзвони»
Нога С.М., учитель української мови та літератури Кинашівської ЗШ І – ІІІ ст., презентувала фрагменти розробок: «Уроки літератури рідного краю в системі особистісно зорієнтованого навчання».
Нестеренко О.А., учитель української мови та літератури НВК ЗШ І – ІІІ ст. №3 –гімназії ім. О.С.Пушкіна розпочала свій виступ із презентації уроку за творчістю В.Стуса «Поет трагічної долі» та представила досвід роботи: «Нетрадиційні уроки з української мови та літератури». Зокрема, Ольга Анатоліївна зазначила, що використання й проведення різних нестандартних уроків є найефективнішим засобом для організації колективної пізнавальної діяльності в дослідній роботі школярів, що сприяє досягненню високих результатів. На таких уроках відчувається творча співпраця учнів та учителя, формуються позитивні мотиви навчально-пізнавальної діяльності.
Наступним етапом семінару було обговорення питання «Створення ситуації успіху, сприятливих умов для мовленнєвої компетенції кожної дитини – основна мета позакласної роботи з української мови та літератури». У цій частині семінару представлено приклади скрапбукінгу та буктрейлера – відеоролика мотиваційного характеру (Дерев’яга Н.В., учитель української мови та літератури Крищинецької ЗШ І- ІІІст.), презентацію проведення тижня рідної мови (Нога С.М., учитель української мови та літератури Кинашівської ЗШ І – ІІІ ст.), інноваційну форму проведення шевченківських днів - брейн-ринг «Вшановуємо пам’ять Кобзаря» (Заремба Л.О., учитель української мови та літератури Богданівської ЗШ І- ІІІ ст.)
Учасники семінару поділилися своїми враженнями від побаченого та почутого й побажали всім, хто брав участь у підготовці заходу, успіхів на творчій ниві. Вони залишали Тульчинську ЗШ І- ІІІ ст. №1 з гарним настроєм, з бажанням працювати і творити.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь