ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Участь у вихованні дитини

Дата: 07.11.2018 16:09
Кількість переглядів: 263

Фото без опису

Проаналізувавши питання, які виносяться на розгляд Комісії з питань захисту прав дитини Тульчинської районної державної адміністрації, служба у справах дітей районної державної адміністрації інформує, що одним із найболючіших питань на кожному засіданні є вирішення батьками спорів щодо виховання дитини.
Відповідно до законодавства України батьки мають рівні права щодо участі у вихованні дитини. Питання виховання дитини вирішується батьками спільно.
Якщо спір не вдається врегулювати, оскільки батьки не дійшли згоди, відповідно до статті 158 Сімейного кодексу України, орган опіки та піклування вирішує даний спір ( питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини регламентовано Постановою Кабінету Міністрів України №866 від 24.09.2008 р.) Для вирішення спору між батьками щодо участі у вихованні дитини один із батьків, що проживає окремо від дитини, звертається до служби у справах дітей і дане питання виноситься на Комісію з питань захисту прав дитини.
Заслухавши думку батьків, дитини (якщо дитина досягла десятирічного віку), ознайомившись з наявними документами комісія приймає рішення керуючись якнайкращими інтересами дитини та статтями Сімейного Кодексу України, а саме:
Ст. 141 Рівність прав та обов’язків батьків щодо дитини:
1. Мати, батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою;
2. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов’язків щодо дитини.
Ст.. 153 Права батьків та дитини на спілкування:
1. мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом.
Ст.. 157 Вирішення батьками питань щодо виховання дитини:
2. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов’язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.
3. Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвитку дитини.
Також слід пам’ятати, що правом на спілкування з дитиною володіють не тільки батьки, але й баба, дід, прадід, прабаба, а саме ст.. 257 Сімейного Кодексу України передбачено що батьки чи інші особи, з якими проживає дитина, не мають права перешкоджати у здійсненні бабою, дідом, прабабою, прадідом своїх прав щодо виховання внуків, правнуків. Якщо такі перешкоди чиняться, баба, дід, прабаба, прадід мають право на звернення до суду з позовом про їх усунення.
Шановні батьки! У разі виникнення спорів щодо виховання ваших дітей, звертаємося до Вас з проханням в будь-якій ситуації знаходити взаємопорозуміння між собою заради збереження морального, психічного та фізичного здоров’я дітей.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь