ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Україна та світ повинні міцно тримати єдність і солідарність, щоб захистити світ від ядерної загрози - Президент

Дата: 30.11.2016 16:25
Кількість переглядів: 307

Фото без опису

Президент Петро Порошенко взяв участь у церемонії завершення процесу насування Арки на об’єкт "Укриття" Чорнобильської атомної електростанції.

Глава держави привітав усіх присутніх з цією, справді історичною подією, адже новий безпечний конфайнмент дозволить й надалі захищати Україну і світ від ядерної небезпеки.
"30 років тому у Чорнобилі відбулася найбільша в світі техногенна катастрофа. 30 років тому десятки і сотні тисяч героїв-чорнобильців зробили все для того, щоб захистити світ від ядерної загрози. За 260 днів героїчних зусиль команда з 90 тисяч чорнобильців побудувала саркофаг, який був тоді розрахований рівно на 30 років для того, щоб захистити Київ, Україну і світ від ядерного забруднення. І через 30 років ми з вами знаходимося тут у сотні метрів від четвертого енергоблоку ЧАЕС при завершенні історичного будівництва", - сказав Петро Порошенко під час виступу.

Президент назвав нове укриття унікальною спорудою, задля будівництва якої свої зусилля разом з Україною об'єднали 28 країн-донорів, які зібрали більше 1 млрд 417 млн євро, до роботи над проектом було залучено 10 тис. працівників в багатьох країнах світу. Загалом 40 країн взяли участь у цьому будівництві.
"Хтось порівнював цей об'єкт з Ейфелевою вежею чи статуєю Свободи. Це насправді унікальний об'єкт 110 метрів у висоту, 257 метрів у ширину, 164 метри довжиною. Це є найбільша у світі рухома конструкція, яка коли-небудь будувалася людством", - наголосив він.
Глава держави особливо подякував країнам Великої сімки, надзвичайні і повноважні посли яких сьогодні взяли участь в урочистому заході. США, Великобританія, Франція, Японія, Німеччина, Канада, Італія та інші країни допомагали у зведенні об'єкту "Укриття", а також величезну роль відіграв Європейський банк реконструкції та розвитку.

"Головну роль зіграли українці та представники інших країн, які разом будували цей унікальний об'єкт", - підкреслив Петро Порошенко.
Президент окремо подякував французькому консорціуму «НОВАРКА», до складу якого входять компанії Bouygues та Vinci, що детально спроектували і будували новий безпечний конфайнмент. Сьогодні вони гарантують 100 років радіаційної безпеки.
"Багато хто мав сумніви, не вірив... Але я вітаю вас, дорогі друзі. Yes, ми це зробили", - звернувся до учасників заходу Глава держави.
"Нехай сьогодні весь світ бачить, що може Україна і світ, коли об'єднаються. Як ми здатні захистити світ від ядерного забруднення і ядерної загрози. Було б дуже добре, якби ми і далі тримали цю міцну солідарність в ім'я миру", - сказав він.

Петро Порошенко зазначив, що сьогодні Україна перебуває у важких умовах: "Ніхто й уявити собі не міг, що чорнобильське випробування буде не найгіршим і не найстрашнішим, що доведеться пережити Україні".
Глава держави зазначив, що Україна будує новий безпечний конфайнмент в умовах війни, коли вона захищається від російської агресії. "Ми захищаємося разом із солідарністю всіх країн світу, які разом з нами в ці важкі часи. І я бажаю світу, нашим союзникам, Україні міцно тримати цю єдність. Бо ця єдність дозволяє нам будувати не лише найбільші і найкращі конфайнменти і об'єкти "Укриття", а й тримати і будувати нову, блискучу, фантастичну європейську країну - Україну", - зазначив Петро Порошенко.

Президент вручив державні нагороди співробітникам Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС", а також спеціалістам, які брали участь у розробці і реалізації проекту, за значний особистий внесок у подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, зразкове виконання службових обов'язків та високий професіоналізм, виявлені під час спорудження нового безпечного конфайнменту (Арки).
З метою ізоляції зруйнованого в наслідок Чорнобильської катастрофи реактора та запобігання викидам радіації у навколишнє середовище, у 1986 році було зведено тимчасову споруду, що стала відомою як об’єкт "Укриття", або "саркофаг".
Проект нині зведеного нового безпечного конфайнменту було вперше представлено у 2002 році. Концептуальний проект НБК, який було відібрано з 94 проектів захисної споруди різних типів, був схвалений українськими органами регулювання у 2004-му. Контракт на детальне проектування і будівництво НБК був підписаний в 2007-му, а будівельні роботи розпочалися після очищення території в 2010 році із забивки паль для фундаменту НБК.

Фінансування проекту відбувається зі спеціально створеного Чорнобильського фонду "Укриття" (ЧФУ). Розпорядником коштів ЧФУ є Європейський Банк Реконструкції та Розвитку (ЄБРР).
Призначення НБК – захистити зруйнований блок від потрапляння води і снігу, запобігти витоку радіоактивності, створити умови для демонтажу об'єкта "Укриття" та проведення робіт з ядерними відходами у довгостроковій перспективі. Для цього він буде обладнаний краном з двома візками вантажопідйомністю 50 тонн кожний. Демонтовані конструкції можуть складуватися всередині НБК, там же можуть проводитися подальші роботи з ними. НБК розрахований на термін експлуатації не менше 100 років.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь