ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Уповноважений Президента з прав дитини представив православним ЗМІ основні завдання Глави держави щодо захисту сім’ї

Дата: 03.10.2013 07:54
Кількість переглядів: 310

Фото без опису

Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко представив основні завдання Глави держави у сфері захисту та підтримки сім’ї під час круглого столу «Сімейні цінності: проблеми, міфи, реалії», який відбувся в Києво-Печерській Лаврі в рамках VIII Фестивалю православних ЗМІ. Модератором круглого столу виступив голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ, прес-секретар Предстоятеля Української Православної Церкви протоієрей Георгій Коваленко, спікерами круглого столу були також протоієреї Олег Мельничук та Валентин Марчук.
Ю.Павленко наголосив, що сім’я є основним осередком суспільства, який має право на захист та охорону з боку держави. За його словами, в Конституції України зазначено, що сім’я, дитинство, материнство та батьківство охороняються державою.
Значну увагу Ю.Павленко приділив напрацьованій у співпраці з релігійними організаціями та Всеукраїнською радою церков Національній стратегії профілактики соціального сирітства, затвердженій Указом Президента України 22 жовтня 2012 року.
«Основною метою Нацстратегії є захист сім’ї, утвердження в суспільстві сімейних цінностей та виховання відповідального батьківства. Нацстратегія профілактики соціального сирітства передбачає зміну каральних функцій держави щодо сім’ї на її всебічну підтримку і захист», - наголосив Уповноважений.
Завдяки Національній стратегії збільшується кількість сімей, які мають право на отримання широкого спектру соціальної, психологічної, юридичної та іншої допомоги з боку держави, підкреслив Ю.Павленко. Зокрема, це сім'ї, де батьки з певних причин не можуть забезпечити належного утримання та догляду за дитиною; сім'ї, діти з яких виховуються в інтернатних закладах - для підготовки цих родин до повернення дитини; сім'ї, в яких є особи з особливими потребами; сім'ї трудових мігрантів; сім'ї, де батьки ухиляються від виконання своїх обов'язків; сім'ї, в яких дитина або декілька дітей відібрані у батьків за рішенням суду (без та з позбавленням батьківських прав), які мають намір звернутися до суду з позовом про поновлення цих прав; сім'ї, в яких батьки порушують права дитини, зокрема через насильство; сім'ї, в яких триває процес розлучення батьків, вирішується спір між матір'ю та батьком щодо місця проживання дітей; сім'ї з дітьми та одинокі матері, які можуть залишити дитину в пологовому будинку або іншому закладі охорони здоров'я тощо.
У цьому контексті Уповноважений з прав дитини наголосив, що соціальні працівники, фахівці соціальної роботи мають бути помічниками для кожної родини, яка потребує допомоги, повинні вжити всіх заходів для захисту дітей від сирітства. «Це принципове завдання Глави держави», - підкреслив він.
«Переконаний, що спільна мета церкви та держави - забезпечити і захистити право кожної дитини на виховання в сім’ї. У цій роботі повинна бути максимальна єдність та співпраця. На мою думку, фахівець соціальної роботи та священик, при необхідності, мають бути партнерами для надання допомоги сім’ї, підтримання виховної функції батьків, збереження родини», - заявив Ю.Павленко.
«Наше основне завдання - зберегти родину для дитини. Сім’я - це найкраще середовище для гармонійного та повноцінного розвитку дитини», - резюмував Ю.Павленко.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь