ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

В Україні почастішали випадки торгівлі людьми та рабства. Як не стати жертвою?

Дата: 24.07.2019 10:41
Кількість переглядів: 776

Фото без опису

У звіті Державного департаменту США про торгівлю людьми у світі з 2016 році Україну помістили в другу групу як «країну походження, транзиту й призначення для чоловіків, жінок та дітей, які зазнають примусової праці та сексуальної експлуатації». Кількість випадків торгівлі людьми та рабства в Україні почастішали. І це зумовлено не лише перманентною кризою та низьким життєвим рівнем, – нині через неконтрольовану ділянку кордону з Росією, окрім зброї та боєприпасів, переміщаються жертви та злочинці торгівлі людьми. Україна продовжує боротися з цим ганебним явищем.
Жертвами торгівлі людьми можуть стати чоловіки, жінки, діти, – з метою примусової праці, сексуальної експлуатації, жебрацтва. Цей злочин характерний не лише для України. Нині у світі, жертвами торгівлі людьми стали близько 40 мільйонів людей, і кожен рік їхні ряди поповнюються більш ніж 3 мільйонами чергових рабів. Серед них майже 80% – це жінки і діти. Сучасна торгівля людьми – це індустрія з прибутком понад 32 мільярди доларів в рік.
В Україні виявленням та протидією торгівлі людьми займаються державні органи – Мінсоцполітики, Міністерство внутрішніх справ, Національна поліція, Держприкордонслужба та низка громадських організацій.
Росія залишається основною країною призначення для торгівлі людьми з України – 67% випадків . На другому місці – країни-члени Європейського Союзу, звідки повернулося 17% постраждалих осіб, з них понад 86% постраждали у Польщі, решта – в Італії, Німеччині, Греції, Фінляндії, Литві, Австрії, Чехії та Великобританії. Кількість осіб, які постраждали від внутрішньої торгівлі людьми, зросла і в минулому році становила 9% від загальної кількості випадків.
Переважає трудова експлуатація
Більшість постраждалих осіб зазнали трудової експлуатації. Основними галузями цієї експлуатації було будівництво, виробництво та сільське господарство. Ще однією формою експлуатації є жебрацтво,– коли люди випрошують гроші на вулицях, а потім передають «зароблене» своїм кураторам і отримують відсоток.
Почастішали, порівняно з попередніми роками, випадки незаконного вилучення органів – минулого року МОМ виявило шість таких випадків. Також зафіксовано новий вид експлуатації – торгівлю людьми з метою використання у перевезенні наркотичних речовин. Трьох громадян України шляхом обману використовували як кур’єрів з доставки наркотиків в межах країни та через кордон. За непідтвердженими даними, сотні українців, які потрапили у такі ситуації, досі перебувають в місцях позбавлення волі за «незаконну торгівлю наркотичними речовинами» в Росії, Таїланді, Малайзії, Бразилії та інших країнах.
З початку року поліція виявила 189 злочинів, пов'язаних із торгівлею людьми
СТАТИСТИКА
Кількість осіб, які потерпіли від злочинів, передбачених ст. 149 КК України становить 179 осіб (станом на 31/08/2018 згідно статистики Генеральної прокуратури України).
"Поліцейські підрозділу по боротьбі з торгівлею людьми упродовж 2019 року зареєстрували 189 кримінальних правопорушень за статтею 149 (Торгівля людьми) Кримінального кодексу України. З них 91 випадок – трудова експлуатація, 69 – сексуальна експлуатація, 25 фактів втягнення у злочинну діяльність, а також по два факти торгівлі дітьми та сурогатного материнства. Поліцією встановили 159 осіб, причетних до вчинення кримінальних правопорушень цієї категорії та повідомили їм про підозру. Досудове розслідування завершене у 94 кримінальних провадженнях. Уточнюється, що 205 громадянам надано статус потерпілих в кримінальних провадженнях, серед них 123 чоловіки, 78 жінок, двоє неповнолітніх та двоє малолітніх. Окрім того, за п’ять місяців 2019 року поліцейські викрили 16 організованих груп, які діяли у сфері торгівлі людьми. 15 учасникам цих угруповань обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Так, за п’ять років в Україні зареєстровано 1040 кримінальних проваджень за статтею 149 Кримінального кодексу України – торгівля людьми.
Найбільше за п’ять років кримінальних проваджень щодо торгівлі людьми зареєстровано у 2017 році – 353, найменше у 2016 році – 124 проваджень.
За минулий рік зареєстрували 299 кримінальних проваджень щодо торгівлі людьми, а за січень-квітень 2019 року вже зареєстровано 176.
Протягом 2012-2018 років на Вінниччині 58 особам було встановлено статус таких, що постраждали від торгівлі людьми. Серед них – 23 жінки та 35 чоловіків, в тому числі – три дитини. З них 39 осіб – постраждали від трудової експлуатації, сім осіб – сексуальної, сімох експлуатували у якості жебраків, зафіксовано три випадки продажу дитини, один випадок – вилучення органів, ще один випадок – втягнення у злочинну..
Вінничани найбільше постраждали від того чи іншого виду торгівлі людьми у Росії (здебільшого йдеться про роботу на будівництві), також зафіксовано випадки у Чехії, Білорусі, Польщі, зоні АТО, Криму, Італії, Франції, Чехії, Індії, Фінляндії, Німеччині, Шрі-Ланці, Йорданії та Туреччині.
В 2018 році у Тульчинському районі встановлено 1 статус особи , яка постраждала від торгівлі людьми .
Як вберегтись від потрапляння в тенети торгівлі людьми:
– не звертатись у сумнівні агенції з пошуку роботи. В деяких країнах діють безкоштовні для українців агенції, тож наприклад до Польщі можна просто з’їздити на консультацію, оскільки квиток в цю країну дешевший, аніж консультації в деяких (тим більше в сумнівних) агенціях на території України.
– уважно перевіряти трудові договори, а якщо вони написані іноземною мовою – вимагати у роботодавця перекласти договір його коштом
– при виїзді за кордон мати одну запасну сім-картку (на випадок, якщо зловмисники заберуть телефон)
– завчасно довідатись номер Посольства України у тій чи іншій державі
– домовитись із родичами, які залишають в Україні, виходити на зв’язок у конкретні дні та години.
І пам’ятайте, поруч є люди , які готові Вам допомогти. Не потрібно соромитись та боятись при потрапляння в таку ситуацію. В кожній області , в кожному районі нашої країни є відповідальна особа за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми . У Тульчинському районі – Лісевич Олена Леонідівна ( каб 407 Райдержадміністрація).
Зверніться та отримайте консультацію і допомогу.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь