ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Вирішення питань, пов’язаних з адаптацією та інтеграцією біженців і осіб, які потребують додаткового захисту є важливим напрямком роботи обласної влади

Дата: 13.11.2013 14:45
Кількість переглядів: 284

Фото без опису

Про це йшлося на засіданні робочої групи з питань інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту, що відбулось 12 листопада в облдержадміністрації за участю заступника голови ОДА Любові Спірідонової та начальника управління Державної міграційної служби України у Вінницькій області Бориса Наливайка.
«Метою нашої зустрічі,- зазначила Любов Спірідонова, - є координація зусиль всіх органів влади та місцевого самоврядування на забезпечення виконання у 2013 році в області розпорядження КМУ від 22.08.2012р.№605-р «Про затвердження плану заходів щодо інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту, в українське суспільство на період до 2020 року», а також затвердженого регіонального плану заходів щодо інтеграції вищезазначеної категорії осіб в українське суспільство».
Основною формою надання захисту іноземним громадянам в Україні є визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту. Держава Україна надає притулок іноземним громадянам і особам без громадянства, що шукають притулок на її території, шляхом визнання особу біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту. На підставі статті 26 Конституції України іноземцям або особам без громадянства може бути надано притулок у порядку, встановленому Законом України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» від 08.07.2011р. №3671-IV. Відповідно до положень цього Закону, іноземний громадянин може звернутись із заявою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту до відповідного органу міграційної служби.
За словами начальника управління Державної міграційної служби України у Вінницькій області Бориса Наливайка, починаючи з 2005р. по теперішній час, до органу міграційної служби у Вінницькій області з метою отримання захисту надійшло 686 заяв від 705 осіб. З них: 19 дітей у складі сім’ї, а також 36 дітей, розлучених із сім’єю. У загальній кількості 589 заяв надійшли від громадян Сомалі, що складає приблизно 86%.
Протягом 2013р. із заявами про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту звернулось 11 осіб: із них 2 – громадяни Сомалі, 1 – Індії, 1 – Камеруну, 1 – Республіки Вірменія, 4 – Сирії, 2 – особи без громадянства (країна походження Сирія).
Приєднавшись у 2002 році до Конвенції ООН Про статус біженців1951 року , Україна взяла на себе зобов’язання захищати цю вразливу категорію людей. Сьогодні державою приділяється велика увага вирішенню питань, пов’язаних з адаптацією та інтеграцією біженців та осіб, які потребують додаткового захисту в Україні.
Забезпечення через систему організаційних, законодавчих, розпорядчих актів держави гарантованих умов ефективного впровадження в спільноту країни проживання іноземців та осіб без громадянства, яких визнано біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, розкриття їх потенціалу, надання змоги його повноцінної реалізації на користь української держави та самостійного забезпечення свого проживання в країні - обов’язок виконавчої влади. Слід зазначити, що біженці або особи без громадянства,що потребують захисту, часто є носіями величезного досвіду та культурного розмаїття, включаючи мови, музику, мистецтво та інтелектуальний потенціал, які можуть збагатити українське суспільство.
Станом на середину листопада в області нараховується 37 біженців, з 9 країн світу (Ангола - 3, Конго – 6, ДР Конго - 1, Ліберія - 1, Сомалі - 16, Судан - 2, Грузія - 4, РФ - 3, Туреччина – 1).
Переважна більшість біженців проживає у місті Вінниця. За релігійними переконаннями 19 біженців є мусульманами, 18 – християнами (7 - протестанти, 10 - православні, 1 - католик).
Вищу освіту мають 7 біженців (із них 1 кандидат технічних наук), 3 – незакінчену вищу, 11 – середню, середню-спеціальну, інші – початкову.
В 9 сім’ях біженці проживають у шлюбі з громадянами України і діти народились на території України.
Також в області нараховується 17 осіб, яких визнано такими, що потребують додаткового захисту, із 3 країн світу (10 – із Сомалі, 1 - із Іраку, 6 - із Сирії).
Управлінням ДПС у Вінницькій області приділяється велика увага питанню роботи з названою категорією осіб. Зокрема, Управлінням у справах національностей та релігій облдержадміністрації у липні 2013 року проводилося чергове засідання Ради церков при голові Вінницької облдержадміністрації за участю всіх керівників релігійних організацій області на якій піднімалося питання формування толерантного та шанобливого ставлення суспільства до етно-національної та релігійної самобутності біженців та осіб, які потребують додаткового захисту.
З метою формування толерантного ставлення молоді до біженців та осіб, які потребують додаткового захисту, відбулося тематичне засідання Студентського Парламенту Вінниччини. До тренінгових занять із молоддю включені вправи, які дають різні можливості різних груп населення у реалізації їхніх прав на освіту, роботу, відпочинок, охорону здоров’я тощо.
Всі молодіжні заходи, які проводяться управлінням у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, є доступними для молоді із числа біженців та осіб, які потребують додаткового захисту.
Спеціалістами сектору у справах біженців та соціальної інтеграції ДМС України у Вінницькій області під час прийому іноземців постійно проводиться консультативна та роз’яснювальна робота щодо вимог чинного законодавства в сфері міграції.
Заслухавши керівників департаментів та служб, причетних до вирішення питань біженців, учасники засідання прийняли відповідне рішення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь