ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Виступ Президента України на пленарному засіданні Саміту ініціативи «Східне партнерство»

Дата: 29.11.2013 12:46
Кількість переглядів: 298

Вельмишановна пані Президент Грібаускайте!
Вельмишановні президенти, глави урядів, міністри!
Високоповажні пані та панове!
Україна та ЄС вийшли на завершальний етап укладення Угоди про асоціацію. Переконаний, це відкриє нову сторінку в розвитку Української держави, переведе на якісно новий рівень наші відносини з ЄС та його державами-членами.
Я підтверджую наміри України в найближчій перспективі підписати Угоду про асоціацію.
Україна спільно з Європейським Союзом вже понад шість років йде непростим курсом переговорів і пошуку компромісів.
На цьому шляху нам залишилося зробити лише кілька вирішальних кроків. Йдеться про необхідність підготовки передумов, які забезпечать максимальні результати від імплементації Угоди.
Переконаний, що Україна та ЄС гідно пройдуть цей завершальний етап. Його головним завданням має бути здійснення програми спільних заходів, спрямованих на адаптацію економіки України до нових реалій.
Україна сьогодні повинна, в тому числі у зв’язку з новими торговельно-економічними обставинами, готуватися не лише до своєчасної імплементації Угоди про асоціацію, але і до мінімізації негативних наслідків початкового періоду, які, безумовно, відчують на собі найменш захищені верстви українців.
Це вимагає нашої спільної роботи над програмою економічної допомоги Україні, яка дозволить нам здійснити підготовку до підписання Угоди.
На нашу думку, така програма має стати результатом спільних зусиль України та ЄС.
Впевнений, у результаті цієї роботи буде знято існуючі протиріччя, що дасть можливість підписати Угоду і рухатися визначеним стратегічним шляхом європейської інтеграції без серйозних втрат для економіки України.
Вельмишановні учасники Саміту!
Європейський вибір для нас залишається стратегічним напрямом подальшого цивілізаційного розвитку Української держави, зміцнення її місця і ролі в сучасному конкурентному світі.
Для України Угода про асоціацію є детальним планом всеохоплюючої модернізації відповідно до європейських цінностей та стандартів.
За останній період нами досягнуто відчутного прогресу на шляху необхідних реформ. Ми налаштовані наполегливо продовжувати цю роботу.
Вимушена пауза в процесі укладення Угоди не означає припинення вкрай потрібних Україні євроінтеграційних реформ.
Водночас, на жаль, останнім часом Україна опинилася сам-на-сам з серйозними фінансово-економічними проблемами.
Тому вже сьогодні ми потребуємо від наших європейських партнерів рішучих кроків назустріч Україні в питанні розробки і реалізації програми фінансово-економічної допомоги з використанням усіх наявних механізмів та ресурсів як інституцій, так і держав-членів ЄС.
Серед таких заходів, на наш погляд, могли б бути наступні:
Перше - розблокування програм бюджетної секторальної підтримки ЄС, виділення ресурсів макрофінансової допомоги.
Друге. Дієва підтримка з боку міжнародних фінансових інституцій. У цьому контексті Україна зацікавлена у якомога швидшому відновленні ефективної взаємодії на прийнятних умовах з Міжнародним валютним фондом та Світовим банком.
Третє. Перегляд Євросоюзом торговельних обмежень щодо окремих позицій українського експорту, в тому числі запроваджених ще минулого століття.
Четверте. Розраховуємо на активну участь ЄС та міжнародних фінансових інституцій у модернізації української газотранспортної системи як ключового елементу європейської енергетичної мережі, а також забезпечення усіма належними засобами та механізмами Європейського Союзу енергетичної незалежності України.
Сподіваємося на перегляд позиції країн-членів ЄС щодо спорудження економічно необґрунтованих потужностей із транспортування природного газу в Європу в обхід України.
П’яте. Окремою важливою складовою цієї роботи має стати узгоджений план дій з метою зняття протиріч та врегулювання проблем у торгівельно-економічному співробітництві з Росією та іншими членами Митного союзу, що пов’язуються зі створенням зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.
У цьому зв’язку був би вдячний за вашу підтримку в питанні започаткування відповідної співпраці у форматі Україна - ЄС - Росія.
Пані та панове!
У період після Вільнюсу додаткові зусилля будуть потрібні і на інших напрямах нашої взаємодії з метою ще більш амбітного наближення держав-партнерів до Євросоюзу.
Серед таких напрямів безумовним пріоритетом є безвізовий режим. Впевнений, що найбільш показовим кроком, який би свідчив, що ЄС насправді готовий відчинити для нас свої двері, стало б запровадження без зволікань безвізового режиму для громадян України.
У свою чергу, ми готові якнайшвидше завершити виконання відповідного Плану дій. Розраховуємо на розуміння, підтримку і солідарність з боку ЄС у цьому вкрай важливому питанні.
Шановні колеги!
Подальший успіх Ініціативи обумовлює необхідність визначення чітких орієнтирів та цілей «Східного партнерства».
У цьому контексті стратегічна дискусія щодо шляхів оптимізації економічної співпраці ЄС з країнами - учасницями Ініціативи та визнання європейської перспективи для зацікавлених держав-партнерів могла б початися вже сьогодні і набути чітких рис у період до наступного Саміту «Східного партнерства» у Латвії.
Це надало б потужного політичного імпульсу для майбутнього «Східного партнерства» та подальшого впровадження внутрішніх реформ державами-учасницями.
На завершення хочу ще раз наголосити: Україна чітко дотримується свого європейського вибору. А відтак - розраховує на солідарність та підтримку з боку Європейського Союзу, його держав-членів, а також країн-партнерів.
Дякую за увагу!

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь