ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

з 1 серпня 2015 року запрацюють нові правила електронного адміністрування ПДВ

Дата: 07.08.2015 15:32
Кількість переглядів: 261

З 29 липня набув чинності Закон України від 16.07.2015 №643-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість»
Втім абз. 7-11 підпункту 3 пункту 11 розділу I цього Закону (в частині застосування штрафних санкцій за завищення суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних) наберуть чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем набрання чинності Законом №643-VIII, - роз’яснюють у Тульчинському відділенні Немирівської ОДПІ.
Закон містить низку позитивних змін стосовно складання податкових накладних та веденні обліку ПДВ, зокрема, з 1 серпня вступають в дію нові правила.
1. Сільськогосподарським товаровиробникам, які застосовують спецрежим ПДВ, Держказначейством починаючи з 01.08.2015 року автоматично відкрито додаткові електронні рахунки для зарахування сум ПДВ від сільськогосподарської діяльності. Кошти з таких рахунків Казначейством автоматично (в день їх зарахування на електронний рахунок с/г підприємством) перераховуються на спеціальні рахунки с/г товаровиробників. До цього періоду, кошти на спеціальний рахунок с/г товаровиробників перераховувались з електронних рахунків лише після подання декларації.
2. Постачальникам комунальних послуг населенню, на електронні рахунки в Держказначействі будуть зараховуватись суми субвенцій з бюджету, які збільшуватимуть реєстраційну суму для реєстрації в ЄРПН податкових накладних.
3. Заборонено накладення арешту на кошти, які знаходяться на електронних рахунках платників. Це дозволить Казначейству списати розблоковані кошти в бюджет для погашення зобов’язань платників з ПДВ.
4. З метою виправлення помилок Законом передбачено «обнулення» формули (всіх її складових), яка визначає реєстраційну суму, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН (ця операція здійснилась протягом 2-3 серпня2015р.).
Після такого «обнулення» у формулу ДФС України автоматично будуть включені:
- середньомісячні (1/12) суми ПДВ, задекларовані платником до сплати в бюджет та погашені або розстрочені за останні 12 місяців/ 4 квартали (т.з. «овердрафт»);
- суми переплат станом на 01.07.2015;
- суми залишку коштів на електронному рахунку платника станом на дату набрання чинності законом;
- суми від’ємного значення, непогашеного станом на 01.07.2015, задекларовані платниками у рядках 24 та 31 декларації з ПДВ за червень/ІІ квартал 2015 року;
- суми ПДВ, що містяться в податкових накладних/розрахунках коригування, складених починаючи з 01.07.2015;
- суми ПДВ по імпортованих товарах з митних декларацій, аркушів коригування та додаткових декларацій, оформлених з 01.07.2015.
Таке «перезавантаження» дозволить прибрати фіктивні суми ПДВ, «затягнуті» в систему електронного адміністрування ПДВ недобросовісними платниками в тестовий період та виправити помилки інших платників.
6. Для спрощення порядку обліку ПДВ:
- покупцям надано право відображати податковий кредит на підставі копій податкових накладних, отриманих з ЄРПН. Тобто, їм вже не потрібно отримувати такі податкові накладні у постачальників. Такий сервіс ДФС вирішує проблему, коли програмне забезпечення покупця та продавця не налаштоване для електронного обміну накладними;
- платникам податку, які постачають товари/послуги безперервно або ритмічно матимуть право складати 1 раз на місяць 1 зведену податкову накладну кожному покупцю – платнику ПДВ. Наприклад, постачання тепла газу, електроенергії, послуг зв’язку тощо. Такі накладні складаються в останній день місяця і містять обсяг всіх операцій проведених за місяць. Це суттєво зменшить кількість податкових накладних, оскільки раніше податкові накладні потрібно було складати на кожну операцію.
- платники податку зможуть включати до податкового кредиту податкові накладні, зареєстровані в ЄРПН, протягом 365 календарних днів з дати їх складання. Раніше - лише в періоді їх складання чи в періоді їх реєстрації в ЄРПН з порушенням термінів;
- спрощується форма податкової накладної, оскільки скасовуються неактуальні реквізити (місцезнаходження покупця/продавця, вид цивільно-правового договору), в яких платники найчастіше припускали помилки.
- збільшено термін реєстрації податкових накладних в ЄРПН, складених з 1-го липня по 30 вересня 2015 року до 31-го календарного дня. Раніше термін реєстрації був 15-ть календарних днів з дати складання накладних.
7. Найголовніше – не застосовуються штрафні санкції за порушення термінів реєстрації податкових накладних в ЄРПН (10%, 20%, 30%, 40%), складених до 1 жовтня 2015 року.
Окрім того платники податку зможуть отримувати від ДФС витяги про рух коштів на їхніх електронних рахунках та сумах ПДВ, перерахованих в бюджет. Такі витяги будуть підставою для відображення сум ПДВ в бухгалтерському обліку.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь