ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«Впровадження європейських стандартів захисту прав національних меншин в освітніх та культурних закладах Вінниччини»

Дата: 23.05.2013 12:31
Кількість переглядів: 407

На даний час в Україні сформована нормативно-правова база, механізми застосування якої відкривають широкі можливості для запобігання будь-яким проявам расизму, расової дискримінації, ксенофобії та нетерпимості або упередженого ставлення до осіб з огляду на їх етнічну приналежність.
В області проводиться робота щодо запобігання проявам ксенофобії та расової дискримінації. Попереджувально-роз’яснювальна робота спрямована на виховання толерантності, міжетнічної поваги і терпимості.
Здійснення щорічного моніторингу свідчить про те, що в регіоні відсутні будь-які прояви загострення расової, етнічної та релігійної нетерпимості. Міжнаціональна та міжконфесійна ситуація має безконфліктний характер.
В разі потреби роз’яснюються нормативно-правові акти щодо забезпечення прав національних меншин України, недопущення проявів ксенофобії та расової дискримінації стосовно національностей, що проживають на теренах Вінниччини.
Так, спільно з представниками національно-культурних товариств області щорічно проводиться засідання «круглого столу» присвячене Міжнародному дню толерантності (16 листопада). Національно-культурними товариствами здійснюється низка культурологічних заходів по збереженню та відродженню традицій і культури власного народу. Так, російськими, польськими, єврейськими та чеським товариствами проводяться Дні слов’янської писемності і культури; обласний фестиваль польської культури «Єднаймося! Радіймо! Співаймо!»; Дні єврейської книги; Всеукраїнський фольклорний фестиваль чехів «Плес» та ін.
Продовжується практика залучення студентів-іноземців, які навчаються у вищих навчальних закладах м. Вінниці до спільних культурно-мистецьких заходів у Міжнародний день рідної мови.
Також, в області створено рівні умови для функціонування релігійних організацій різних конфесій, що є гарантією для всіх громадян у використанні ними свого конституційного права на свободу совісті та віросповідання, забезпечення міжконфесійного миру і злагоди в багатоконфесійному середовищі області. Свідченням цього є, стабільна динаміка розвитку релігійної мережі краю, наявність в області багатоконфесійного колориту, створення належних умов для задоволення релігійних потреб національних меншин, налагодження тісних стосунків, співпраці місцевих релігійних організацій із закордонними центрами та іноземними одновірцями.
Для етнічних меншин (росіян, євреїв, німців, вірменів, поляків, представників із Близького Сходу), що проживають на території Вінницької області створено належні умови для функціонування притаманних їм релігій. Тісні стосунки із закордонними релігійними центрами підтримують євреї, німці, поляки. Для задоволення своїх релігійних потреб вони запрошують священнослужителів з Ізраїлю, США та Польщі.
Релігійні організації меншин беруть участь у громадському житті краю. В області не зафіксовано жодного факту порушення релігійних прав національних меншин з боку традиційних церков та органів влади.
У загальноосвітніх навчальних закладах області проводиться інформаційно-освітня робота щодо попередження ксенофобських та расистських проявів серед дітей, учнівської та студентської молоді, діє пілотна програма „Медіації однолітків в навчальних закладах Вінницької області”, у якій беруть участь учні-медіатори „Шкільних служб розв’язання конфліктів”.
Шкільні Центри порозуміння забезпечують створення позитивного мікроклімату серед учнів незалежно від етнічної чи расової приналежності, проводяться тематичні кола: дружніх стосунків ”Толерантність. Чому вона важлива в житті?”, порозуміння ”Як навчитись порозумітись з людьми різних світоглядів?”, спілкування ”Питання ксенофобії та расизму в Україні”.
Вчителями історії проводяться диспути, просвітницькі години з учнями 11-х класів за темами: ”Расизм як найрадикальніший прояв дискримінації”, ”Расова та етнічна молодіжна політика”. У бібліотеках загальноосвітніх навчальних закладів області оформлено виставки, які сприяють формуванню толерантності та вихованню поваги до історії, мови, звичаїв і традицій представників різних національностей, зокрема:
  • виставки газетних та журнальних статей „Расова дискримінація: проблема сьогодення”, „Що таке ксенофобія?”;
  • тематичні книжкові експозиції, спрямовані на підвищення рівня толерантності, запобігання проявам ксенофобії, расової та етнічної дискримінації в Україні.
Під час проведення акції ”16 днів проти насильства” (листопад-грудень, 2012) у школах проведено: „круглі столи” „Формування міжетнічних стосунків шляхом проведення різних форм спілкування”, уроки толерантності „Виховання протидії проявам расизму та ксенофобії на уроках та в позаурочний час” , бесіди, години спілкування: ”Расова дискримінація в українському суспільстві та шляхи попередження конфліктів”, „В пошуках національної згоди”.
Другий рік поспіль у Вінницькому районі проводиться конкурс-вернісаж національних культур „У родинному колі”, де культурно-просвітницька діяльність учнів іншої національності спрямована на відродження національних культур, мов, традицій і звичаїв їхньої культури для порівняння та відмінностей народів світу та дружніх стосунків поміж учнів.
Практичними психологами, педагогами-організаторами проводиться просвітницька робота серед учнів щодо рівності прав людини незалежно від раси, національності, мови, релігійної приналежності, належності до громадських об’єднань або груп, у рамках якої прочитано лекції ”А чим ти кращий?”, ”Рівний – рівному”, ”Дізнайся більше про право на життя”, тренінгові заняття з формування навичок толерантності „Крок назустріч”, „Вчимося бути толерантними”, „Я серед людей”.
У Вінницькому обласному інституті післядипломної освіти педагогічних працівників питання міжетнічних відносин, історії та культури національних меншин, виховання толерантного світогляду розглядаються на курсах підвищення кваліфікації педагогічних працівників різних категорій , зокрема:
  • практичні заняття щодо методики втілення проекту «Жива бібліотека» , метою якого є поширення ідей розмаїття та міжкультурного діалогу серед молоді в рамках проекту Міжнародної організації з міграції «Поширення полікультурних цінностей через проведення заходів «Жива бібліотека» в Україні»;
  • тренінги за авторським методичним посібником з профілактики ксенофобії «Людина серед людей»;
  • лекція «Молодіжні субкультури»;
  • круглі столи: «Позакласна робота в умовах полікультурного середовища»; «Формування культури міжетнічних стосунків у діяльності шкільних бібліотек».
У вересні 2012 року проведено семінар-практикум для працівників РМК (ММК), які відповідають за виховну роботу «Організація інформаційно-профілактичної роботи щодо запобігання торгівлі, експлуатації та жорстокого поводження з дітьми». В інтерактивному блоці семінару «Організація роботи з розв’язання проблеми насильства в сім’ї та школі» розглядалось питання виховання толерантності у взаємовідносинах учнів в умовах полікультурного середовища.
Відділом виховної роботи та позашкільної освіти розроблено:
  • методичний посібник «Молодіжні субкультури»;
  • електронний збірник «Організація роботи з розв’язання проблеми насильства в сім’ї та школі», в якому висвітлені питання виховання толерантності у взаємовідносинах учнів в умовах полікультурного середовища;
  • банк інформаційних та просвітницько-виховних заходів для педагогічних працівників щодо запобігання проявам расизму, ксенофобії та дискримінації в українському суспільстві;
  • матеріали з проблеми «Явище стигматизації прізвиськом в дитячому середовищі як прояв насильства»;
  • методичні рекомендації щодо особливостей організації навчання в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах дітей-біженців і дітей, яких визнано особами, які потребують додаткового захисту .
У квітні 2013 р. у ВОІПОПП пройшла Міжнародна науково-практична конференція «Діалог національних культур Вінниччини».

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької облдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь