ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ЗАПИТАННЯ - ВІДПОВІДІ

Дата: 12.03.2019 15:20
Кількість переглядів: 216

Я працював одночасно на двох посадах на шкідливому виробництві. Чи буде зараховано цю роботу до пільгового стажу?
Порядок застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 383 від 18.11.2005, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 01.12.2005 за № 1451/11731 (далі — Порядок 383).
До пільгового стажу, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зараховуються періоди роботи, коли особа була зайнята на роботах у шкідливих умовах протягом повного робочого дня. Повним робочим днем уважається виконання робіт в умовах, передбачених Списками № 1 і № 2, не менше як 80% робочого часу, установленого для працівників даного виробництва, професії чи посади, з урахуванням підготовчих, допоміжних, поточних ремонтних робіт, пов'язаних із виконанням своїх трудових обов'язків.
Згідно з пунктом 9 Порядку 383 пенсії за сумісними роботами, професіями та посадами працівників, зайнятих у виробництвах та на роботах, передбачених Списками № 1 і № 2, призначаються:
за Списком № 2 якщо одну з виконуваних робіт, професій чи посад передбачено в Списку № 1, а другу — у Списку № 2;
на загальних підставах, якщо одну з виконуваних робіт, професій чи посад передбачено в Списку № 1 або Списку № 2, а другу в цих Списках не передбачено.
Під час визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовують Списки, чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.1992 і за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.1992.
Для підтвердження стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці потрібно подати до територіального управління Пенсійного фонду трудову книжку з оформленими належним чином записами про займану посаду й період виконуваної роботи, виписку з наказу по підприємству про проведення атестації на відповідному робочому місці та, у зв’язку з відсутністю в трудовій книжці відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, уточнюючу довідку, передбачену пунктом 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 637 від 12.08.1993.
Отже, у разі якщо впродовж того самого проміжку часу протягом робочого дня Ви були зайняті на роботах як у шкідливих, так і в нормальних умовах, то не були зайняті протягом повного робочого дня в шкідливих умовах. Тому підстав для зарахування цієї роботи до пільгового стажу немає.
Варто зазначити, що якщо Ви працювали на підприємстві за двома професіями, але в різний час (за іншим графіком тощо), підприємством може бути підтверджено пільговий стаж.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь