ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Засідання колегії райдержадміністрації

Дата: 26.06.2015 09:11
Кількість переглядів: 244

Фото без опису

25 червня 2015 року в м. Тульчині голова райдержадміністрації Микола Підболячний провів засідання колегії райдержадміністрації за участю голови районної ради Олексія Авраменка, сільських, селищних, міського голів, керівників правоохороних та силових органів, представників комунальних ЗМІ. Розглянуто питання порядку денного: 1) Про підведення підсумків виконання 5-ої черги та визначення основних завдань з підготовки та проведення заходів оповіщення, збору і поставки мобілізаційних ресурсів в ході 6-ої черги часткової мобілізації на території району (доповідач - військовий комісар Тульчинського РВК Дмитро Слободянюк).

Відкриваючи засідання колегії голова райдержадміністрації зауважив, що в ході проведення 6 черги мобілізації особливим попитом користуватимуться спеціалісти для комплектування високомобільних десантних вйськ, розвідки, механізованих та танкових підрозділів, а також фахівці ремонтних спеціальностей, водії, військові інженери тощо. Причому планується, що до 6 хвилі мобілізації у рівних пропорціях потраплять як військовозобов’язані, які мають досвід військової служби, так і ті, хто раніше не служили.

Завдання цієї черги мобілізації – забезпечення повної ротації військовослужбовців, призваних у ході третьої хвилі мобілізації, та підтримка Збройних Сил України на високому рівні бойової готовності.

Усі військовозобов’язані призиваються до навчальних установ, де протягом визначеного часу пройдуть пілготовку за фахом, лише після цього будуть направлені до військових частин, звідки після бойового злагодження вирушать до зони АТО.

Під час проведення 6 хвилі мобілізації буде врахований досвід попередніх черг мобілізації. Так, у Генеральному штабі триває створення електронного державного реєстру військовозобов’язаних та призовників. Нині завершується законодавче врегулювання – підготовка проекту відповідного закону. Для створення цього реєстру будуть використані дані фіскальної, міграційної, прикордонної служб, а також база виборців України. Це дасть можливість реально оцінити обсяги мобілізаційних ресурсів країни. Таким чином, на 90 % виключиться можливість ухилення від служби. Одночасно триває робота з посилення відповідальності за ухилення від мобілізації.

Якщо вручили повістку, це не означає 100 % призов на службу. Повістка вручається передусім для уточнення військово-облікових даних, перевірки наявності у громадянина права на відстрочку, можливості його використання у війську відповідно до його військової або цивільної спеціальності. Лише після цього можливе проходження військово-лікарської комісії. За її результатами приймається рішення чи призивати військовозобов’язаного на військову службу, чи ні. З’явившись до військомату, необхідно заявити про обставини, які дають право на відстрочку і надати відповідні документи.

Також голова райдержадміністрації наголосив, що необхідно провести інформаційну кампанію серед населення щодо роз’яснення правових аспектів проведення мобілізації, соціальних гарантій учасників антитерористичної операції та їх сімей тощо.

Військовий комісар доповів присутнім, що в ході 5 черги мобілізації Тульчинським РВК було поставлено до військових частин та військово-організаційних структур 65 чоловік з них 7 офіцерів запасу. Аналіз проведених поставок показав, що виконання заходів 5 черги часткової мобілізації було найбільш складним за всі попередні черги, що пов’язувалось з рядом причин:

- низька явка до військового комісаріату, навіть для уточнення даних, не кажучи про проходження медичної комісії та зарахування до команд;

- в суспільстві значно знизився відсоток добровільного вступу на військову службу за мобілізацією, певним чином суспільство втомилось від постійних черг мобілізації, наростає невдоволення тим, що наш регіон несе на собі більші навантаження в порівнянні зі східними та західними регіонами;

- велика кількість військовозобов’язаних направляється на дообстеження, які затягуються за часом, що дозволяє великій частині військовозобов’язаних уникнути законним шляхом поставки по поточній черзі мобілізації;

- збільшення обсягів громадян, які намагаються різними способами уникнути часткової мобілізації;

- некомплект гостродефіцитних спеціальностей військовозобов’язаних, в тому числі й офіцерів запасу;

- відсутність вимог законодавства щодо зміни місця реєстрації військовозобов’язаних лише після їх постановки на облік (зняття з обліку) у військовому комісаріаті за місцем реєстрації, що дозволяє ухилятися від мобілізації;

- недосконале законодавство стосовно розшуку та ухилення від призову по частковій мобілізації.

Також Д.Слободянюк окреслив основні аспекти проведення 6-ї черги мобілізації, назвав тих сільських, селищних голів, які співпрацюють з РВК щодо виконання поставлених завдань та озвучив ким з представників органів місцевого самоврядування проводиться неналежна робота в даному напрямку.

Підсумовуючи голова райдержадміністрації зауважив, що особливу увагу органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування слід звернути на заходи із забезпечення соціальної підтримки військовослужбовців, які будуть демобілізовані в липні-серпні 2015 року, їх адаптації до умов мирного життя, працевлаштування, медичного забезпечення, тощо.

Голова райдержадміністрації озвучив присутнім, що за підсумками засідання колегії розроблено проект розпорядження «Про організацію проведення заходів 6 черги часткової мобілізації на території району», за який члени колегії проголосували одноголосно. Даним розпорядженням ряду виконавців дано конкретні завдання та визначено строки їх виконання.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь