ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Згуртована громада переживе всі випробування

Дата: 17.01.2017 11:46
Кількість переглядів: 311

Фото без опису

На запитання редактора газети "Тульчинський край" Олени Козир відповідає голова Тульчинської районної державної адміністрації Микола ПІДБОЛЯЧНИЙ
- Миколо Васильовичу, напередодні зустрічі Нового року за старим стилем, хочу поставити вам, як голові райдержадміністрації, питання про підбиття підсумків господарювання району в 2016 році. Які найбільш значимі досягнення можете назвати?
- 2016 рік був непростим. Війна на сході країни, складна суспільно-політична ситуація, звичайно, вплинули на життєдіяльність усіх галузей району. Разом з тим, якщо подивитись на показники розвитку, то по окремих район входить в п'ятірку кращих. Зокрема, в промисловості реалізовано продукції більше, ніж на 3 млрд. грн, - це найвищий показник серед районів області. За рахунок реалізації в попередні роки інвестиційного проекту ВП "Вінницький бройлер" маємо другий результат по виробництву м'яса - 137,9 тис. тонн. Залишається стабільно позитивним баланс зовнішньої торгівлі, це - третє місце в області. Аграрії, завдячуючи сприятливим погоднім умовам та сучасним технологіям досягли рекордного урожаю - 259 тис. тонн зерна при урожайності 67,1 ц/га. Це стало позитивним фактором для виплат по земельних і майнових паях селянам. Є зрушення в роботі будівельних організацій. Об'єм виконаних робіт становить 17,6 млн. грн, що в 2,8 раза більше минулорічного показника.
Пріоритетним в роботі райдержадміністрації було і є питання інвестиційної діяльності. В реальному секторі економіки реалізовано наступні інвестиційні проекти: на ТОВ "Діана" встановлено лінію по виробництву консервованої продукції потужністю 5 тис. умовних банок на добу, у перспективі - створення 81 нового робочого місця; на ТОВ "Тульчинм'ясо" встановлено котлетний апарат потужністю 120 тонн в рік, створено 3 нових робочих місця.
ФГ "Україна" впроваджується проект "Встановлення автоматичної лінії по випуску панірувального сухаря" потужністю 800 тонн в рік, планується створити 25 нових робочих місць. ПАТ "Дружба-ВМ" завершує будівництво фруктосховища потужністю 4,5 тис. тонн, планується створити 17 нових робочих місць.
Впроваджуються інвестиційні проекти у сфері малого підприємництва. ТОВ "Туль-Чікен" проведено реконструкцію пташника на 65 тис. головомісць. Введено в експлуатацію ресторанно-готельний комплекс "Port Royal" в с.Кинашеві. Продовжується будівництво мотелю "Хороше" з автосер­вісом в м. Тульчині та комплексу відпочинку "Villa Park" в с. Нестерварці.
Реалізується ряд інфраструктурних проектів, зокрема, за сприяння народного депутата України І.Д.Спориша, надано субвенцію з державного бюджету в сумі 4,5 млн. грн. на реконструкцію будівель поліклініки під дитячий садок в смт. Шпикові. Завершено капітальний ремонт ДНЗ в с. Крищинцях, вартість проекту 1,8 млн. грн..
При співпраці з швейцарсько-українським проектом (DesPro) завершуються роботи по реконструкції з розширенням існуючого полігону твердих побутових відходів. Вартість робіт становить 15 млн.грн..
Вживаються заходи щодо реалізації проектів з розвитку та реконструкції систем централізованого водопостачання. Збудовано більше 40 км водогонів, активно в цьому напрямку працювали громади сіл Михайлівки, Тиманівки, Крищинець, Василівки, селища Шпикова.
Крім того, завершено будівництво системи водопос­тачання від Суворовського водозабору в м. Тульчині. Загальна вартість виконаних робіт становить 9,4 млн. грн..
Не можу не зупинитися на окремих галузях, досягнення яких минулого року були досить вагомими.
Освітянська галузь
За підсумками проведення зовнішнього незалежного оцінювання свої результати підтвердили 14 медалістів району, що становить 78% від кількості претендентів (обласний показник - 58%). У двадцятку найкращих навчальних закладів Вінницької області увійшла Тульчинська ЗШ І-ІІІ ст. № 2, де найвищий якісний показник з української мови та історії України виявили випускники на державній підсумковій атестації. Значну перемогу виборола Крохмалюк Ольга Віталіївна, учениця 11 класу Тульчинської ЗШ І-ІІІ № 2. Вона посіла ІІ місце у ІV етапі Всеукраїнського конкурсу ім. Т.Г.Шевченка. У листопаді 2016 року вперше у Вінницькій області у м.Тульчині проводилися Відкриті змагання на Кубок України з автомодельного спорту серед учнівської молоді у віковій категорії “молодші школярі”. Змагання проходили на базі Тульчинського районного центру науково-технічної творчості учнівської молоді (директор Войтков В.А.). Команда району представляла Вінницьку область і виборола І місце.
Медична галузь
Проаналізувавши на початку 2016 року проблемні питання галузі, і розуміючи, що для їх вирішення одночасно немає фінансових можливостей, було прийнято рішення щодо придбання Тульчинській центральній районній лікарні рентгенапарату. Діючий рентгенапарат 1979 року виробництва був не тільки морально застарілим, а й значно вичерпав свій виробничий ресурс. Консолідувавши спільні зусилля, об'єднавши кошти сільських громад району та міста Тульчина, районного бюджету було придбано сучасний цифровий рентгенапарат вартістю майже 2 млн. грн. І це дало змогу одразу ж підняти на якісно новий рівень надання медичної допомоги. Хочу зазначити, що медична галузь визначена пріоритетною не лише безпосередньо на 2017 рік. Це має бути першочерговим нагальним питанням й надалі.
На черговій сесії районної ради, яка відбулася 12 січня 2017 року, додатково виділено для нашої лікарні з районного бюджету 2 млн. грн. для придбання новітньої медичної апаратури для реанімаційного, хірургічного, пологового відділень та клінічної лабораторії. Це дасть змогу на якісно новому рівні забезпечити лікувальний процес. Крім того, ми плануємо протягом року здійснити капітальний ремонт поліклінічного відділення, адміністративного приміщення, операційного блоку, ряду відділень та значно покращити зовнішній вигляд території лікарні.
Соціальний захист, пенсійне забезпечення
Кабінетом Міністрів України минулого року була прийнята постанова, відповідно до якої реорганізовано шляхом злиття управлінь Пенсійного фонду України у Тульчинському та Немирівському районах у Тульчинське об'єднане управління Пенсійного фонду України. Таке об'єднання - важливий крок на шляху створення якісної нової системи пенсійного забезпечення, де зміст і якість цих послуг залежить, перш за все, від кваліфікації спеціалістів та їх доступності.
- А тепер поділіться планами на 2017 рік. Над чим працюватиме виконавча влада району аби рівень життя тульчинців, принаймні, не погіршувався?
- Одна з найкритичніших проблем - це ремонт доріг, на які за останні два роки вкладено більше 24 млн. грн.. Безумовно, цих коштів замало, дороги залишаються поганими. Даний напрямок роботи по ремонту доріг буде обов'язково продовжено у 2017 році.
Основними завданнями на 2017 рік в районі є:
- реалізація інвестиційних проектів і, як результат, створення нових робочих місць:
- будівництво 3 бригад по вирощуванню курчат-бройлерів: на територіях Михайлівської, Заозерненської, Білоусівської сільських рад ВП "Птахофабрика "Вінницький бройлер";
- завершення будівництва фруктосховища ПАТ "Дружба-ВМ" потужністю 4,5 тис. тонн;
- введення в експлуатацію полігону твердих побутових відходів.
Окрім цього:
- продовження реконструкції будівель поліклініки під дитячий садок в смт. Шпикові;
- створення на базі Тульчинської центральної районної лікарні багатопрофільної клінічної лікарні другого рівня;
- якісне та своєчасне надання адміністративних послуг громадянам та суб'єктам господарської діяльності;
- забезпечення населення району житловими субсидіями;
- соціальна підтримка військовослужбовців, які брали участь в АТО на сході країни;
- реалізація культурно-мистецьких заходів з нагоди відзначення 140-ї річниці від дня народження композитора М.Д. Леонтовича.
- Нещодавно пройшли місцеві вибори, в районі утворилось дві об'єднаних громади, Тульчинська і Шпиківська, обрано лідерів цих громад і депутатів. Як ви оцінюєте результати виборів і, зокрема, такий факт, як найнижчу (на фоні області) явку виборців: люди збайдужіли, розчарувались, просто проігнорували, чи їм вже набридло вибирати, бо вже на другий день про них забувають?
- Результати виборів я оцінюю позитивно, бо це - волевиявлення громадян, жителів цих громад, яке я поважаю. Щодо активності виборців, а це 56% по 3-х дільницях Шпикова і Торкова, 42% по 26 дільницях Тульчина і 4-х сільських рад, що приєдналися, то, вибачте, маю достатньо підстав не погодитися з таким категоричним твердженням про найнижчу явку. Згідно офіційних даних, явка виборців в інших об'єднаних територіальних громадах області протягом 2016 року коливалася від 37 до 60%.
Настрої людей зрозуміти неважко: всі хочуть відчутних покращень у різних сферах нашого життя в країні в цілому, і в громаді зокрема. Позитивні зміни відбуваються повільно, важко і тому є частина розчарованих громадян, які просто не беруть участі у будь-яких виборах. Це - неправильно, але це теж їх право і вибір позиції. Більш активні обирали і були обрані.
І саме таким небайдужим людям хочеться побажати і в подальшому бути локомотивом у наведенні ладу в громадах. Об'єднавшись, слід показати приклад іншим, що цей крок був вірним. Владні повноваження новообраних голів та депутатів об'єднаних територіальних громад дозволять у повній мірі нести відповідальність за соціально-економічний стан громад. Я щиро бажаю їм успіху і готовий до співпраці. Критичні зауваження голови облдержадміністрації Коровія В.В. на адресу Тульчина у інтервґю “Тульчинському краю” напередодні грудневих виборів мають нас всіх до такої співпраці якнайкраще стимулювати!
- З 1 січня 2017 року встановлено мінімальний розмір заробітної плати - 3200 грн. З бюджетними організа­ціями і комунальними установами, підприємствами все зрозуміло - виконають вимогу. А от як буде з приватним бізнесом? Там не звикли нести зайві витрати, зменшувати власні прибутки. З якою принциповістю їх проконтролюють відповідні служби і чи не зросте різко в районі кількість безробітних? В цьому ж ракурсі: в Україні різко закрили свою діяльність фізичні особи-підприємці, а у нас?
- Підвищення мінімальної зарплати направлене на покращення добробуту працівників, зниження рівня тіньових зарплат, збільшення надходжень від єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб. Відповідно трудовим законодавством значно посилена відповідальність роботодавців за дотриманням державних гарантій в оплаті праці. Мною дано доручення відповідним службам, щодо проведення щотижневого моніторингу запровадження мінімального розміру заробітної плати та чисельності найманих працівників, зокрема, таких, які почали працювати в режимі неповного робочого дня, або перебувають у відпустках без збереження заробітної плати.
Протягом останніх двох місяців дійсно спостерігається тенденція щодо збільшення кількості підприємців, які припинили свою діяльність. Лише протягом грудня 2016 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зареєстровано припинення підприємницької діяльності 196 фізичних осіб - підприємців. Це 53,6% від усіх приватних підприємців, які припинили свою діяльність у минулому році. Але, як показує аналіз, закриваються ті підприємці, які в даний час фактично не працюють, але зобов'язані з 1 січня поточного року сплачувати єдиний соціальний внесок в сумі 704 грн.
Внесеними змінами до Закону України "Про місцеве самоврядування" створено новий механізм контролю - надано право об'єднаним територіальним громадам здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення. Відтак Тульчинська та Шпиківська об'єднані територіальні громади мають бути зацікавлені у здійсненні перевірок, оскільки 60% коштів від податку на доходи фізичних осіб буде залишатися в їхніх бюджетах.
Районній державній адміністрації залишається значно активізувати діяльність робочої групи з питань детінізації економіки.
- І про звернення громадян: з чим останнім часом звертаються жителі району до голови райдержад­міністрації? Мотивація звернень залишається однаковою впродовж вашої роботи в Тульчинському районі чи змінюється?
- Наше складне сьогодення, непроста соціально-економічна ситуація в країні спонукають громадян все частіше звертатися до органів виконавчої влади зі своїми життєвими проблемами, труднощами. Загалом, минулого року було 906 звернень громадян (у 2015 році - 655). Здебільшого людей хвилюють питання: соціального захисту, зокрема, призначення (перерахунку) субсидій та інших соціальних допомог; комунального господарства, перш за все ремонту доріг, освітлення вулиць; земельні; матеріальної допомоги, особливо онкохворим. Їх близько 50% від усіх звернень про допомогу. Усім, хто звертався, допомога була надана з фонду голови райдержадміністрації на суму більше 146 тис. грн. для проведення складних онкологічних операцій, післяопераційного лікування та придбання ліків, іншим категоріям хворих. На жаль, цього недостатньо. Органи виконавчої влади та місцевого самоврядування в даному випадку мають досить обмежені фінансові ресурси, тому звертаюся до всіх небайдужих і заможних людей району з проханням постійно підтримувати наших хворих земляків, адже життя людське - безцінне!
- Наприкінці знову згадаємо про завтрашнє свято, старий Новий рік. Чого бажаєте собі, жителям району і нашій Україні?
- Насамперед, миру зовнішнього, на наших державних кордонах, і внутрішнього, в душі кожного земляка, громадянина суверенної України. Здоров'я зичу і злагоди, порозуміння у всіх справах, небайдужості до своїх ближніх, особливо військовослужбовців, учасників АТО, соціально вразливих категорій - вимушених переселенців, хворих на різні важкі недуги, тощо. Дружне, консолідоване суспільство переживе будь-які важкі випробування, а слабке, роздроблене, дріб'язково-конфліктне - не має ніяких перспектив на майбутнє. Бажаю всім добробуту, сил і творчої енергії, родинного тепла і затишку!
Слава Україні і шана всім її Героям! З Новим роком і Різдвом Христовим, Водохрещам, дорогі земляки!

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь