ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«Жити – значить боротись!»

Дата: 21.11.2013 12:49
Кількість переглядів: 396

Фото без опису

На виконання завдань Президента України Віктора Федоровича Януковича щодо збереження і розширення мережі позашкільних та дошкільних навчальних закладів в регіонах країни 20 листопада 2013 року заступник голови райдержадміністрації Марія Іванівна Колібабчук відвідала Тульчинський молодіжний спортивно-туристичний клуб «Сталкер», який багато років очолює досвідчений фахівець Ігор Петрович Куценко.
Девіз клубу - латинський вислів: “Vivere militare est”, що в перекладі означає "Жити - значить боротись!" Емблема клубу - лелека, який прикриває та підтримує сонце, що сходить. Птах народжується на землі, а живе у небі. Сонце - знак культури та істини.
В клубній програмі два напрямки роботи: фізично-патріотичне виховання: туризм,атлетична гімнастика, самозахист, анатомія та фізіологія людини, медична підготовка, ігрові види спорту;духовно-естетичне виховання:вивчення звичаїв, обрядів, культури українського народу, бесіди, лекції, спеціальна література, психологічні практикуми, етика та естетика життя.
Туристично-спортивний клуб «Сталкер» існує 26 років. Об’єднує в своїх рядах більше 60 юнаків та дівчат віком від 12 до 20 років.«Сталкер» в перекладі означає - провідник. Саме провідником в нашому нелегкому сьогоденні є клуб для дітей. Вся програма виховання та навчання в клубі базується на практичній та методичній підготовці підлітківдо самостійного життя та творчості через спортивно-туристичну та фізкультурно-оздоровчу діяльність. Саме в походах по рідному краю в складних умовах польового життя перевіряються здобуті на тренуваннях знання та навички, фізичні дані, сила волі та міцність характеру підлітків.
Зі слів І.Куценка, ідея створення виникла саме в поході. Група хлопців, тоді учнів Тульчинської загальноосвітньої школи №3, сидячи біля багаття, мріяли про об'єднання однодумців, про місце, де можна спробувати себе, поспілкуватися, потренуватись, відпочити. Пройшли нелегкий шлях від неформального об'єднання до організованого, добре обладнаного клубу зі своєю історією і традиціями. Щоб стати повноправним членом клубу, потрібно пройти кандидатський строк, що становить трохи більше року, та довести на справах і практиці свою добродійність.
Недарма «сталкерівці» називають клуб творчою лабораторією. Клуб відрізняється від школи саме цією можливістю творити без оцінки, без стандарту і жорстких програм. Не так важливо, як ти танцюєш чи малюєш, важливо, що ти це робиш, експериментуєш, досліджуєш себе і світ навколо. Один з основних напрямків в учбово-виховній роботі клубу є виживання людини в екстремальних умовах, набуття фізичних та психологічних якостей, необхідних в подальшому житті.
На думку І.Куценка, в наш час потрібно вміти виживати не лише заблукавши у лісі, а й у повсякденному житті. Сучасна криміногенна обстановка складна, і саме щоб захистити себе і допомогти ближньому в клубі вивчають самозахист, займаються атлетичною гімнастикою, щоб бути здоровими, сильними та сміливими. Нелегко підлітку перейти від життя під батьківською опікою до життя в гуртожитку училища чи інституту, ще важче - до служби в Армії. Спеціально для цього перехідного періоду в клубі розроблена програма психологічної підготовки.
«Сталкерівці» здійснили більше 100 ступеневих та категорійних туристичних походів: пішохідних, велосипедних, гірських та водних видів. Побували в багатьох куточках України. Наприклад, в горах Карпат здійснили сходження на найвищу гору України - Говерлу (2061 м). Всі досягнення відображені на фотостендах у приміщенні клубу.
Спілкування з керівником та активом клубу відбулося у невимушеній та діловій обстановці. В розмові про нагальні проблеми організації, її досягнення і плани на майбутнє взяли участь представники відділу освіти райдержадміністрації і директор районного будинку дітей та юнацтва Мельник Л.М.
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь